Beretning fra Solbjærgets Ejerlaug 2009/2010

 

Endnu et år er gået med diverse aktiviteter i Solbjærgets Ejerlaug.

 

De vanlige gøremål, der sorterer under ejerlaug bestyrelsen, så som vedligehold af græs-plæner, fortove, hække, etc. er som tidligere blevet udført som lønnet arbejde. Ordningen fungerer godt og tilfredsstillende.

 

Det har været sparsomt med byggesager i Solbjærgets ejerlaug, og der er ingen sager, der specielt bør nævnes.

 

Sø-projektet har været en stor del af bestyrelsens fokus de senste 1½ år. Projektet er fortsat igang, men heldigvis i den afsluttende fase.

 

I løbet af sensommeren sidste år blev der sat fodhegn op mellem sø og græsplænen mod vest. Hegnet er rigtig pænt, og passer godt ind i helheden i området. Hegnet er sat op af det gæve nabopar Henning Bang Jespersen (Soldraget 30) og Niels Harrig (Soldraget 28). Stor tak til Niels og Henning for det frivillige og flotte arbejde. Ikke nok med at Henning og Niels allerede har sat hegn op ved græsplænen - de har faktisk også lovet at sætte fodhegn op det resterende stykke op til hækken på Solbjærget, når der inden længe er sået græs. Det er meget positivt, når også folk uden for betyrelsen deltager aktivt i arbejdet i ejerlauget. Tak for det!

 

I løbet af indeværende forår, er det opgravede materiale blevet så tørt, at man næsten kan gå i det, hvorfor der maj måned 2010, er der truffet aftale med en anlægsgartner om at behandle det opgravede materiale, så det på sigt kan blive til en pæn græsplæne. Området er derfor blevet behandlet for ukrudt, og siden fræset med en fræser på en lille traktor. Der blevet samlet sten og grene på området, ligesom der er blevet skåret gamle stål hegnspæle over under jordniveau. Der er tillige blevet planeret og revet/harvet med to små traktorer. Der er også blevet revet en del i hånden. Noget af dette arbejde blev udført på vores fælles rivedag tirsdag d. 18 maj, hvor op mod 12-15 beboere fra ejerlauget deltog i det fælles arbejde. Tak til alle for indsatsen!

 

Netop i disse uger er rive og planeringsarbejdet fortsat igang. Anlægsgartneren regner med at så græs i løbet af juni måned. Herefter må arealet ikke betrædes, før efter græsset er kommet op.

 

Når græsset ved søen er kommet ordentligt op på den nu relativt store plæne, kan ”indretning” af området påbegyndes. Idéer kunne være et par bænke, et bord, en bålplads, en slynge i et træ, etc. Kom gerne med forslag til bestyrelsen.

 

Over sommeren 2009 var der ikke så meget vand i søen pga. det tidligere udførte gravearbejde. Heldigvis er der i løbet af efteråret, vinteren og foråret igen kommet vand i søen. Det ser super flot ud nu igen, og det varer ikke længe før vandstanden har nået sit maksimum, hvilket vil sige op til overløbsrøret. Man fornemmer nu klart at vi har fået vores sø tilbage, ovenikøbet med et godt stort vandspejl – Lige akkurat som vi ønskede det.

 

Sø har i løbet af vinteren også vist sit værd! Da det allerede i december blev temmelig koldt, blev isen på søen hurtigt så tyk, at der kunne skøjtes på isen. Søen har derfor i mange uger været trækplaster for både børn og voksne, der gerne ville skøjte eller bare hygge sig med en glidetur på søens is. Det har været utroligt fornøjeligt at se hvordan søen er blevet brugt af rigtig mange glade skøjte-prinser og –prinsesser, nogle for hvem det dog også blev til lidt blåmærker, når skøjterne mistede korrekt retning. Der er blevet skøjtet, hygget, skovlet sne og drukket kaffe og kakao på isen – Det har været al arbejdet med søen værd!

 

Et andet meget positivt tiltag der er kommet i løbet af seneste vinter, er den store fine sten der er blevet lagt på hjørnet mellem Solbjærget og Solbjærgsvinget. Stenen er gravet op på Soldraget i forbindelse med det fjernvarmerør der er lagt. Det er igen Niels Harrig og Henning Bang Jespersen der har været aktive – har snakket med fjernvarme-grave-folkene og stået for at få fragtet stenen om på Solbjærget. Super! Stenen er flot og pynter på det nye område.

 

Ejerlauget ejer udover sø og græsplænerne heromkring, tillige et stykke skov, der ligger som en smal stribe bag Solbjærget mod øst. Der har været et par situationer, hvor beboere på denne del af Solbjærget bruger skoven til opfyldning af haveaffald. Det vil vi gerne frabede af den simple årsag, at hvis vi først åbner op for den slags ting, hvor går grænsen så? Hvor meget haveaffald må man smide i skoven? Hvilken type affald må man smide i skoven? Må man smide hele fældede træer og buske? Må man deponere jord i skoven? Etc. Beslutningen i ejerlauget er derfor simpel: Man må ikke smide haveaffald eller noget som helst andet i skoven. Som alle andre, må man køre sit affald på Blokken.

 

Der er tillige et måske issue i ejerlauget omkring skel mellem vores fælles skov og nogle matrikler på Bakkevej, altså matrikler som ikke er en del af vores ejerlaug. Bestyrelsen var i 2008/2009 opmærksommme på det mulige problem, men blev på det tidspunkt enige om, at der ikke var basis for at forfølge sagen yderligere. Det var vanskeligt at se om skellet stod rigtigt, og det blev hurtigt indset, at opmåling af en mandmåler var nødvendig, ligesom at dette ville koste mange tusinde kroner (10-20.000 kr?) – Penge som vi ikke rigtigt har i kassen.

 

En enkelt ting der her fra ejerlauget ønskes bemærket omkring vores fællesområde er hundelort. Der er fortsat meget hundelort på det fælles fortov og de fælles plæner. Det er ganske simpelt ulækkert, at børn og voksne træder i den slags efterladenskaber. Det er ikke hundenes skyld, men naturligvis deres ejere, der således opfordres til at medbringe en pose og samle hundelort op efter deres hund, når den har skidt. Det kan ikke komme bag på nogen, at en hund skider, når den luftes! Derfor – Medbring venligst en pose og saml op – Til gavn og glæde for alle i området – Børn og voksne. Hvis jeres børn lufter hunden, så sørg for at jeres børn får en pose med, og at de ved hvordan man gør. Det er de voksnes ansvar.

 

Opgaverne i ejerlaug bestyrelsen har i løbet af det forgange år været uddelegeret med følgende områder og ansvar til bestyrelsesmedlemmerne:

 

Formand Søren Dybdal, Solbjærget 39

  1. Sø projekt generelt
  2. Henvendelser fra beboere
  3. Indkaldelser til bestyrelsesmøder, etc.
  4. Kommunikation med kommune
  5. Byggesager

 

Næstformand Kaj Kronskov, Solbjærget 32

  1. Øst skov
  2. Maskiner (låge, stige, hækklipper, glæsslåmaskine, buskrydder, kloakrenser, etc.)
  3. Fortov, hæk og søbred fra Solbjærget 44 til Solbjergsvinget 6 inkl. snerydning

 

Kasser Sonny Block Jensen, Solbjærgsvinget 6

  1. Økonomi vedr. sø projekt
  2. Økonomi og regnskab
  3. Græs på fælles arealer

 

Sekretær Rasmus Nielsen, Solbjærget 41

  1. Hjemmeside (www.solbjerget.dk)
  2. Sekretærfunktion (referatskrivning, skrivelser til beboere, etc.)

 

Lejerrepræsentant Jørn Larsen, Solbjærget 55

  1. Lejerrepræsentant
  2. Velkomstfolder
  3. Velkomst til nye beboere

 

Suppleant Michael Ørnø, Soldraget 32

  1. Fællesarrangementer og kommunikation med festudvalg

 

Suppleant Helle Kronskov, Solbjærget 32

 

 

Bestyrelsen benytter sig af en fælles mailadresse, der dirigerer mails ud til alle bestyrelsesmedlemmer. Ønsker beboerne i området at komme i kontakt med medlemmerne i ejerlaugets bestyrelse, er der således mulighed for hurtig og effektiv kommunikation via adressen:

 

Postmaster@solbjerget.dk   

 

Ejerlaugets bestyrelse har tillige tilstræbt at opdatere foreningens hjemmeside med alle relevante informationer. Hjemmesiden hedder:

 

                                      www.solbjerget.dk

 

Det er bestyrelsens håb, at både hjemmeside og den fælles mailadresse i stigende grad vil blive brugt i de kommende år.

 

Ud over bestyrelsen i ejerlauget, har der det forgangne år været et festudvalg bestående af:

 

Helene Lando, SB4

Cathrine Nissen, SB5

Jan Lidman-Nielsen, SB18

Kristine Kløve Lønberg, SB28

 

Det er festudvalgets opgave at stå for Sct. Hans, sommerfest og fastelavnsarrangement.

 

Sct. Hans var vanen tro et tilløbsstykke med mennesker, bål og sang. Vejret var godt og bålet stort og flot. Husk imidlertid, at det materiale der bæres til bålet skal kunne brænde! Dvs. bålet er ikke til murbrokker, jord, store trærødder der ikke kan brænde, etc. Det kræver som regel en del arbejde at få bålpladsen til at se nogenlunde normal ud igen efter Sct. Hans bålet, idet en del af det påfyldte materiale ikke kan brænde. Husk venligst, at brænde til bålet tidligst lægges på bålet 14 dage før Sct. Hans aht. fugle, der bygger reder.

 

Sommerfesten i 2009 blev igen til noget - Herligt! Der bliver grillet og alle hyggede sig. Tak til festudvalget for initiativet!

 

Fastelavn lå i år lige i skolernes vinterferie. Der var derfor så få tilmeldinger, at arrangementet blev aflyst. Vi håber på det lykkes næste år.

 

De arrangementer der afholdes i festudvalgs regi kræver arbejde med både planlægning, udførelse og deltagelse. Er der ikke opbakning bliver arrangementerne ikke til noget.

 

I den forbindelse kan der kun opfordres til at melde sig som aktivt medlem af festudvalget. Henvendelse kan ske til festudvalget eller til bestyrelsen. Festudvalget har sin egen mailadresse som meget gerne må benyttes:

 

fest@solbjerget.dk

 

Et forslag i denne forbindelse er iøvrigt fortsat, at festudvalget vælger en formel formand (initiativtager), eller, at festudvalget udpeger en ansvarlig for hvert af de traditionelle arrangementer.

 

                  

Med venlig hilsen

 

 

                                      Søren Dybdal

Solbjærgets Ejerlaug